Инвестирай в себе си

Статия написана от на 08.10.2021

Инвестирайте в себе си, това е една от основните стъпки към реализирането на пълния ви потенциал

Човек ежедневно инвестира чрез своето внимание на изключително много места. На първо четене в това няма нищо лошо, освен ако този процес не е напълно неосъзнат. В такъв случай, след време разбираме, че голяма част от инвестициите ни са били не на място или дори напълно излишни.

Основните методи за инвестиция

са чрез нашите мисли, емоции, чувства и действия. Когато сме във взаимоотношения, ние инвестираме своите чувства, за да създадем връзка и по този начин да се обвържем с човека, когото обичаме. Ние инвестираме в ежедневните си желания, но понякога ако прекалим с емоциите, можем да се засегнем от различни хора или ситуации и това да доведе до критика или гняв, и по този начин да изчерпваме собствената си жизнена енергия. Инвестираме мислите си в идеи, чрез които искаме да получим определени неща, без да осъзнаваме, че понякога това води до непосилно за нас напрежение.

Постоянно се налага да действаме в дадена посока, за осъществяване на определени цели, неподозирайки, че можем да зациклим в един и същ ритъм години наред. Проблемите ще продължават, докато инвестираме в хора, събития, взаимоотношения или дори бизнеси, които лично за нас нямат толкова голямо значение или понякога дори са пагубни. Въпросът е, че в момента, в който вече разберем, че сме инвестирали на грешно място, обикновено е твърде късно за промяна, а тормоза не спира и не знаем как да се измъкнем от подобни повтарящи се ситуации.

Причината

за това е, че ние отдаваме повече значение на външния свят, отколкото на това, което се случва в нас. Вътрешността обаче е от най – голямо значение, защото ние творим… Отвътре – Навън. Както майката ражда детето от собствената си утроба и растенията излизат от вътрешността на почвата, така и нашата собствена реалност се създава, първо в главата ни и след това излиза навън. Повечето хора без да осъзнават се опитват да променят следствието – това, което виждат в момента, а не първопричината, която го е създала, което автоматично обрича каузата на провал в самия зародиш.

Трябва да разберете, че няма по-важна инвестиция от инвестицията в себе си. Защото ние идваме на този свят сами и накрая, когато си отиваме, отново сме сами. Това не е проява на егоизъм, а напротив, поемане на отговорност на най – висше ниво. Когато се качите в самолета, ви казват, че ако се разхерметизира кабината и паднат кислородните маски, първо слагате своята маска и едва тогава асистирате на дете или човек в нужда. Това означава, че в живота първо трябва да обърнете внимание на себе си и едва когато  самите вие се почувствате добре, тогава можете да помагате и на другите.

Какво представлява инвестицията в себе си?

За да инвестирате в себе си градивно, е добре да се научите да гледате навътре и да разбирате какво се случва във вас. Това означава да осъзнаете какво ви притеснява, тревожи, разстройва, дразни и изобщо кое ви кара да се чувствате потиснати или ви вкарва в апатия и агресия. Или като цяло какво пречи на хармоничните ви взаимоотношения със света и хората около вас.

Например някои хора се чувстват потиснати или депресирани и това ги кара да се затварят и след това много по – трудно се изразяват. Други са твърде емоционални, сприхави, гневни и това ги прави невъздържани, което автоматично би им попречило да се разберат със своя бизнес партньор, семейство, с приятелите си и дори с децата си. Някои хора са толкова отнесени в своите собствени мисли, че е невъзможно да им привлечете вниманието към ежедневните проблеми на бита. Други са толкова отдадени на своите дела, че са готови да забравят дори най – близките си. Както се досещате вече, нищо от това няма да доведе до щастливи мигове в семейството или в работата в дългосрочен план. Освен ако нямате за цел да живеете напълно сами или просто да не ви пука за никой, което само по себе си не е решение.

Всичко, което мечтаем да постигнем в този живот, зависи от нашето вътрешно благосъстояние. Затова най-важното е да инвестирате в себе си. Това означава да разберете наистина как се чувствате и какво се случва във вас самите. Да осъзнаете какво ви саботира и да работите за отстраняването му. Съзнанието ни може да променя по различни начини. Двата основни варианта са чрез шлифоване на вече създадената гледната точка или чрез инсталиране на нова такава. Това се случва чрез четене на книги, медитация, посещения на семинари на живо или онлайн и разбира се лични консултации със специалист. Всички тези „модерни“ техники имат силата да ви помогнат да се чувствате добре.

Вътрешният свят е нашето подсъзнание

Tам непрекъснато текат множество процеси, но за съжаление от гледна точка на неподготвения човек те са на 95% неосъзнати. Хората са свикнали да се фокусират върху външния свят и върху това, което могат да доловят петте им сетива – допир, вкус, обоняние, зрение и слух. Ние имаме нужда да насочим тези сетива навътре и да започнем да изучаваме това огромно количество информация, което се намира във всеки един от нас.

И тъй като сме свикнали да гледаме навън и обръщането на погледа обратно навътре е труден процес, можем да започнем например със здравословно хранене, йога, практики за раздвижване на физическото тяло или дори ежедневни разходки сред природата, което ще раздвижи енергията в нас. Когато енергията във физическото тяло се движи правилно, тогава ние започваме да придобиваме достъп до подсъзнанието и до вътрешния свят. Относно медитацията може да прочетете статията „Медитацията е ваксината, която е нужна на човека“. Препоръчваме да посетите магазина в сайта,  където ще откриете професионални записи на специално разработени медитации, за всяка ситуация, както и безплатни инструкции.

Семинарите са от съществено значение

Препоръчително е да посещавате различни семинари на теми от духовния и материалния свят. Много по-добре е да инвестирате в книга, семинар или да си поръчате медитация, отколкото да отидете да обядвате в скъп ресторант. Вероятно вкусното ястие ще ви помогне да се почувствате по – добре на момента, но връщайки се в офиса, ефекта ще започне да спада и едва ли ще се почувствате добре за повече от няколко часа. По – добрият вариант би бил да отидете на спа уикенд например. Там ще си почивате, релаксирате и ще се отърсите от стреса и напрежението на натоварената седмица. Със сигурност е препоръчително да си подарявате почивки, но имайте предвид, че ефекта им също ще трае не повече от няколко дни, след като ще се върнете към рутината на ежедневието.

Ако желаете наистина дългосрочна инвестиция, то здравословното хранене, книгите, медитациите, йогата, духовните практики и семинарите ще посадят семена във вас, които ако поливате правилно, ще израснат в огромна градина, от която ще събирате плодове години наред. Начинът, по който инвестираме в себе си, е индивидуално решение. Една мъдрост гласи…“Вие сте свободни да избирате, но не сте свободни от последиците на своя избор“.

Научете се да инвестирате мъдро и в дългосрочен план. Това правят от дълги години всички успешни хора на планетата. Опра Уинфри, Дженифър Анистън, Ричард Гиър, Киану Рийвс и Леонардо Ди Каприо са само част от дългия списък с известни личности, които са повярвали в инвестицията в себе се. Не е нужно да се запъвате или бунтувате, а просто да се доверите на хората, които вече са успели, като последвате техния личен пример. Така неусетно ще откриете, че когато вашият вътрешен свят е във високи вибрации и съзнанието ви е в мир и покой, тогава и хората, които обичате ще започнат да се чувстват по същия начин. Инвестирайте в себе си и вярвам, че ще успеете да постигнете всички свои мечти и всичко онова, за което сте работили и го заслужавате.

Пламен Топузов


Етикети , , , ,Коментари

Напишете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.Задължителните полета са маркирани с *
Количка

Виж количката


Търси
Количка0
Няма продукти в количката!
Продължи пазаруването
0