Само ние можем да спасим България

Статия написана от на 27.05.2016

Само ние можем да спасим България чрез себеосъзнаване, себепознание и духовно израстване

 

Държавата ни е огледало на всички хора, които живеят в нея, огледало на нашето колективно съзнание. Това се вижда ясно в икономиката, инфраструктурата, образователната, здравната, съдебната система и най – вече взаимоотношенията между хората. Всичко, което се случва вътре във всеки един от нас, се отразява на цялото общество, то е голямата картина. Затова, следващият път, когато започнете да критикувате България, правителството, кмета или съседа, първо обърнете внимание на това какво правите вие в този момент. Да, точно в този момент, вие нанасяте най – голямата вреда на България и следователно всичко това пак ще рефлектира върху вас. В този момент на критика вие се бунтувате всъщност не срещу друг, а срещу себе си – все пак вие сте България. Хората правят държавата. Ние много често се държим така, сякаш сме гости на тази земя и все някой друг е виновен.

Колко често се замисляте какво всъщност вие лично давате на България, на обществото. Какви са вашите, мисли, чувства и действия ежедневно? Колко често задълбавате в себеопознаване ? Колко често сте груби към себе си и другите, колко често псувате, обвинявате и негодувате? Ако в тялото ви има организми, които се държат така, вие ги наричате вирус и пиете хапчета, за да ги унищожите. После се чудим защо управляващите се държат така, все едно не им пука за нас и искат да ни унищожат. Какво правите вие по – различно от тях и колко често – това е въпросът, който всеки българин трябва да си задава ежедневно. Думи като „ гадно, гнусно, страшно, отвратително, адско“ и идващото с тях поведение към себе си, семейството или който и да е друг, са тотално неприемливи. Защото те създават вируса във вас и в цялото общество. Емоциите като злоба, завист, вина и осъждане рушат обществото ни. Много хора си казват, този или онзи е злобен, съседката ми е супер завистлива. Ако вие виждате тези вибрации, значи те са вътре във вас. Спрете да търсите виновник и си задайте въпроса, какво мога аз да направя, за да подобря ситуацията в милата ми татковина.

Само ние можем да бъдем желаната промяна, вие трябва да дадете личен пример ,а не да чакате децата да пораснат и да се оправят. Когато вътрешното състояние на повечето хора в тази държава бъде приоритет, тогава всичко ще се промени. Не как изглеждате, не какви дрехи носите и каква кола карате, защото това е само фасада. Все едно около някаква паянтова селска къща, да изградите три метров красив и здрав зид, за да си мислят другите, че сте много красиви, богати или могъщи. Какво значение има какво те ще си мислят, вие си живеете в старата съборетина. Кого залъгвате? Когато всеки един от нас започне да се замисля за това, какво носи и дава отвътре, тогава България ще се „оправи“. Тогава държавата ще се оправи, защото държавата сме ние хората, ние българите. Не руснаците, не американците, ние сме отговорни за всичко, което се случва тук, колкото по – рано повече хора го осъзнаят, толкова по – скоро ще дойде промяната.

България сама по себе е уникална, всяко дете знае това. Имаме фантастично географско положение, четири уникални сезона, климат и природа, до които много малко страни на света могат да се доближат. Всичко, обаче, което е изградено от човека е в тотална дисхармония и има тенденцията да става по – зле. Знаете ли защо? Защото на половината някой друг им е виновен и продължават да рушат – „защото и другите правят така“. Другата половина чакат някой да дойде да ги спаси, някой да плати сметката вместо тях. Все още са много малко хората, които не чакат нищо, а сами започват да се променят и по – този начин да допринасят за цялото. Разбира се всичко е много по – добре от преди 10 – 20 години, но тъжното в случая е, че все още има много хора, които са готови да поемат отговорност, обаче старите навици все още им пречат. Замисляли ли сте се, защо западните страни са по – развити в икономически и социален аспект от нас? Просто е, защото хората се отнасят по – добре едни с други. Културата им е на по – високо ниво. Някой ще каже, това е лицемерие. Не е лицемерие, те просто не могат да навлязат толкова дълбоко в подсъзнанието, колкото ние можем. Това обаче не ги прави по – лоши хора, те просто не могат да задълбаят повече. За разлика от тях, ние знаем как да дълбаем и това означава, че имаме по – голям потенциал за промяна на най – голямата картина, на целия свят. Трябва само да го осъзнаем. Да видим как те се държат със себе си и с другите, и това отношение да го култивираме в дълбочината, на която се намираме.

Нашият потенциал е гигантски. Всеки един човек в България може и знае всичко, всеки е лекар, професор, политик, икономист и директор. Това, което не можем само, са най – дребните неща – да се усмихваме, да бъдем мили един към друг и да си помагаме, и да се радваме на малките детайли. Затова трябва да започнем от начало, с малки стъпки всеки ден. Една добра дума към себе си или човека отсреща, едно благодаря, една усмивка. Тези малки жестове ще променят голямата картина за нас, но само, ако се правят ежедневно и се надгражда постоянно. Промяната няма да дойде от Запада или от Изтока, а отвътре, от всеки един от нас. Така че, ако искате промяна, тя трябва да дойде от нас, само ние можем да спасим България!

Пламен Топузов


Етикети , , ,
Количка

Виж количката


Търси
Количка0
Няма продукти в количката!
Продължи пазаруването
0